درمانهای دندانپزشکی دندانپزشکی در دوران بارداری

درمانهای دندانپزشکی پیشگیرانه
انجام درمان دندانپزشکی در دوران بارداری یکی از متداولترین سؤالاتی است که زنان باردار از دندانپزشک میپرسند. جرم گیری دندان و معاینات سالانه برای پیشگیری از بروز مشکلات لثه و دندان در دوران بارداری نه تنها هیچ خطری ندارد بلکه اکیداً توصیه میشود.
افزایش میزان هورمونها در دوران بارداری باعث تورم و خونریزی لثه و در نتیجه محبوس شدن ذرات غذا بین لثه و دندان میشود که باعث تحریک و عفونت لثه میگردد.
درمانهای پیشگیرانه دندانپزشکی در دوران بارداری برای جلوگیری از عفونتهای دهان مانند بیماری لثه که خطر زایمان زودرس و مشکلات دیگر بارداری را افزایش میدهند لازم است.
سایر درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری
درمانهای دندانپزشکی مانند پر کردن و روکش دندان برای کاهش احتمال عفونت و یا گسترش آن لازم است. در صورتی که درمان دندانپزشکی در دوران بارداری انجام میشود، بهترین زمان سه ماهه دوم بارداری است. همین که به سه ماهه سوم بارداری رسیدید دراز کشیدن بر روی صندلی دندانپزشکی به مدت طولانی بسیار دشوار میشود.
مطمئنترین اقدام این است که تمام درمانهای دندانپزشکی غیر ضروری را تا پس از زایمان به تعویق بیندازید.
با این حال گاهی اوقات درمانهای مهم و فوری مانند عصب کشی (درمان ریشه) لازم است. درمانهای انتخابی مانند سفید کردن دندانها و سایر درمانهای زیبایی باید به پس از زایمان موکول شود.
بهتر است از انجام این درمانها در دوران بارداری اجتناب کنید و از به خطر انداختن جنین پرهیز نمایید.
مصرف دارو در دوران بارداری
در حال حاضر نتایج تحقیقات در مورد عوارض احتمالی داروهایی که در حین درمانهای دندانپزشکی مصرف میشود بر روی جنین در حال رشد متناقض است. لیدوکائین متداولترین داروی مورد استفاده برای درمانهای دندانپزشکی است که پس از مصرف از جفت عبور میکند.
در صورتی که درمان دندانپزشکی در دوران بارداری لازم باشد، مقدار بی حسی مورد استفاده باید در حداقل مقدار مورد نیاز استفاده شود. در صورتی که احساس درد داشتید میتوانید از دندانپزشک بخواهید بی حسی بیشتری استفاده کند. هنگامی که در حین درمان راحت باشید استرس بر کودک نیز کاهش پیدا میکند. همچنین در صورتی که راحت باشید تاثیر بی حسی نیز بیشتر خواهد بود.
گاهی اوقات درمان دندانپزشکی نیازمند استفاده از آنتی بیوتیک برای پیشگیری و یا درمان عفونت است. آنتی بیوتیکهایی مانند پنیسیلین، آموکسی سیلین و کلیندامایسین که در داروهای گروه بی قرار میگیرد برای استفاده در دوران بارداری بی خطر هستند.
عکس پرتوی ایکس در دوران بارداری
در معاینات سالانه دندانپزشکی ممکن است عکس پرتوی ایکس از دهان گرفته شود اما در دوران بارداری معمولاً این کار به پس از زایمان موکول میشود. عکس پرتوی ایکس برای انجام بسیاری از درمانهای دندانپزشکی به خصوص فوریتهای درمانی لازم است. با این حال باید بدانید میزان تشعشع یک عکس پرتوی ایکس تشخیصی به اندازه ای نیست که بر روی جنین در حال رشد تأثیر بگذارد. به همین علت عکس پرتوی ایکس دندانپزشکی در دوران بارداری با لباس محافظ بی خطر محسوب میشود.
برخی از خانمهای باردار در سه ماهه اول از انجام درمانهای دندانپزشکی اجتناب میکنند چرا که در آن زمان جنین در حال رشد بیشترین آسیب پذیری را دارد. با این حال هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مراجعه به دندانپزشک یا درمان دندانپزشکی در این زمان خطری برای کودک ایجاد میکند.
همچنین در سه ماهه سوم بارداری نیازی به هیچ درمان دندانپزشکی غیر ضروری وجود ندارد و این درمانها باید به پس از زایمان موکول شود تا از خطر زایمان زود رس اجتناب شود.
توصیه هایی برای درمانهای دندانپزشکی در دوران بارداری
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه میکند زنان باردار رژیم غذایی متعادل داشته باشند، دندانهای خود را در طول روز با خمیردندان حاوی فلوراید دو مرتبه مسواک بزنند و حداقل یک مرتبه نخ دندان بکشند.
• زنان باردار نباید معاینات دندانپزشکی و جرم گیری برای پیشگیری از مشکلات دندانی را فراموش کنند.
• هنگام مراجعه به دندانپزشک حتماً بارداری خود را به اطلاع او برسانید.
• انجام درمان دندانپزشکی غیر فوری باید به سه ماهة دوم یا در صورت امکان به پس از زایمان موکول شود.
• درمانهای انتخابی و زیبایی باید تا پس از زایمان به تعویق بیفتد.
• هنگامی که بر روی صندلی دندانپزشکی نشسته اید، نباید پای خود را بر روی پای دیگر بیندازید تا جریان خون طبیعی در پاها حفظ شود.
• برای کمک به راحتی بیشتر خود و جنین بالش همراه خود ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید